Over 2diabeat

Samen de opmars van diabetes type 2 stoppen

Leefstijl en leefomgeving hebben grote invloed op gezondheid. Een ongezonde leefstijl, met weinig beweging, een minimale inname van vers groente en fruit, overmatig alcohol gebruik, te veel zout en onverzadigde vetten, roken en stress, vergroot de kans op ziekten als obesitas, hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Tegelijkertijd kan een gezonde leefstijl met voldoende beweging en een gezond eetpatroon juist veel ziekten voorkomen.

Uit onderzoek van de Gezondheidsraad blijkt dat 80% van de volwassenen in Nederland, de normen voor voldoende beweging, gezonde voeding en goede nachtrust, niet haalt. Deze groep mensen heeft een verhoogd risico op leefstijlziekten als diabetes type 2. In Nederland hebben ruim 1 miljoen mensen diabetes type 2 en naar schatting hebben even veel mensen prediabetes.

Om de opmars van diabetes type 2 te stoppen, zet 2diabeat in op leefstijlverandering. Samen met lokale actoren, zoals huisartsen, fysiotherapeuten, (religieuze) gemeenschappen, gemeenten en betrokken wijk- en dorpsbewoners, draagt 2diabeat bij aan gezondheidsbevordering in Nederland.

Het programma

2diabeat is geïnitieerd door de Nederlandse Diabetes Federatie (NDF), Diabetes Fonds, Diabetesvereniging Nederland (DVN), VitaValley en BeBright en door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) opgenomen in het Nationaal Preventieakkoord.

Het doel van 2diabeat is om een trendbreuk te realiseren in de groei van het aantal mensen met diabetes type 2. Een gezonde leefstijl is van essentieel belang om diabetes type 2 te voorkomen en omkeren. Daarom zet 2diabeat in op de vier pijlers van leefstijlverandering:

Beweging
Voeding
Ontspanning & Slaap
Mentale gezondheid

Door middel van een integrale aanpak, waarin lokale actoren zoals huisartsen, fysiotherapeuten, (religieuze) gemeenschappen, gemeenten en actieve wijk- en dorpsbewoners worden betrokken, worden mensen met een hoog risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 én mensen met ‘omkeerbare’ diabetes type 2 gestimuleerd en ondersteund om hun leefstijl te verbeteren.

De aanpak van 2diabeat is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en in samenwerking met circa 200 experts en ervaringsdeskundigen tot stand gekomen. Dankzij de optimale samenwerking van wetenschap, beleid en de hands-on mentaliteit in de praktijk, kunnen we de opmars van diabetes type 2 stoppen!

Aan de slag met 2diabeat! Doe je mee?

2diabeat is begin 2021 in de wijk Geitenkamp in Arnhem van start gegaan. Inmiddels hebben tientallen andere wijken en dorpen in Nederland hun interesse getoond en zijn wij met hen in gesprek.

Wil jij aan de slag met een gezonde leefstijl voor de inwoners van jouw wijk of dorp? Meld je aan via onderstaande button. Of wil je 2diabeat, als gemeente, opnemen in jouw lokale preventieakkoord? We vertellen je er graag meer over!